Škola kaligrafie

Ahoj všichni 😉
Už jednou jsem tady psala článek o tom, jak jsem se zhoršila v psaní. Zde, si můžete článek s názvem Písmo připomenout a poté zhodnotit v komentářích, jestli si myslíte, že Škola kaligrafie byla dobrý nápad, či nikoliv.



Dnes (28.3.2020) začínám psát článek právě o škole kaligrafie, který budu vytvářet na etapy a tím pádem bude asi delší, než všechny ostatní, které jsem doposud vydala Minimálně o množství fotek, protože se u některých opravdu pobavíte. Proto se tedy pohodlně usaďte, uvařte si ke čtení kávu, nebo si udělejte jiný oblíbený nápoj a můžeme jít na to:

Tento výukový web vznikl z iniciativy zakladatelky Psaní je hraní, je celý online a zdarma. Po registraci se může naučit krasopsát úplně každý. V týdnu jsem si objednala potřebné materiály z jejího e-shopu, abych o víkendu mohla začít. Měla jsem to načasované opravdu skvěle, protože mi v pátek přišla zásilka s Písankou moderní kaligrafie pro začátečníky a brush pen. Byla jsem z ní nadšená, protože už jen vzhled vypadá skvěle.



Hned ráno jsem se tedy vrhla do absolvování nulté lekce, ve které jsem se dozvěděla, co všechno k absolvování školy budu potřebovat a proč. Poté jsem se pustila do lekce číslo 1 a musím vám říct, že to byla docela legrace. Doufám, že postupem času budu vidět pokroky.

Lekce 1.

V první lekci jsem se seznámila se základními tahy a práci s brush penem. Pro lepší pochopení jak držet fix a následně jak s ním pohybovat po papíře, kde na hrot zatlačit a tak dále, je zde instruktážní video i s namluveným popisem.






 Do tohoto snímku to šlo, nyní začíná sranda


To Očko je prostě katastrofa 😂😂😂




Lekce 2. 

Malá abeceda


Než jsem se pustila do tréninku psaní přímo v písance, přihlásila jsem se opět do výukového portálu a přečetla si teorii a zároveň i ty praktické věci.








Poté jsem si otevřela písanku, pustila si video a začala trénovat jak je již v názvu lekce Malou abecedu. Tady se učivo začalo zdát trošku složitější, ale věřím, že se mi podaří vše natrénovat skoro k dokonalosti. Píši skoro, protože je mi jasné, že k dokonalosti povede ještě hodně dlouhá a trnitá cesta.


Zatím se to jevilo docela jednoduše. Pak se to ale zhoršilo. Na fotkách pod tímto textem můžete zhodnotit jak moc.




Krasopsaní slov mě opravdu moc baví. Převážně to způsobuje hlavně to, že to vypadá opravdu skvěle. Ještě teda musím zapracovat na uvolnění zápěstí a bude to pro mě dokonalé. 


Lekce 3.

Krasopsaní slov


V předchozí lekci jsme se začali připravovat na spojování písmenek a postupné psaní slov. V této lekci jsme se na to vrhli už s plnou parádou. Nejprve jsme si opět řekli něco teoretického a zopakovali jsme, co už umíme.



Poté mi došlo, že jsem vlastně ještě nedokončila celou malou abecedu a tak jsem se do toho hned pustila. 


Dotrénovat celou abecedu bylo totiž důležité do další lekce, kde jsme si vytvořili plakát.

Lekce 4.

Kompozice a tvorba plakátu

Po dokončení abecedy, jsem se pustila do další lekce, protože jsem byla natěšená, jaký plakát budeme tvořit. Šlo o malou abecedu, kterou jsme v podstatě až doposud trénovali. Autorka nám vše opět vysvětlila v instruktážním videu a tím nám to podstatně ulehčila.




No, když se na svůj výtvor dívám, musím říci, že nevím, jestli mám být na sebe pyšná, nebo naopak 😂😂😂. Na jednu stranu si říkám, že jsem začátečník a že na první pokusy, to docela jde. Na tu druhou mám ale pocit, že po tolika trénincích by to mohlo vypadat trošku lépe. 

Každopádně se nevzdávám a chci své písmo, svůj styl psaní vylepšovat. Takže se pouštím do lekce číslo 5. 

Lekce 5

Tato lekce byla poslední a zároveň bonusová. Zde jsme tvořili přáníčka a tentokrát s tématem Velikonoc. Bohužel článek dopisuji až dlouho po absolvování lekce a nemůžu najít žádný papír, na který jsem psala a dost mě to mrzí :( . Ach ta hlava. Každopádně 90% jsem nafotila a vložila do tohoto článku. Tak se prosím nezlobte.



Děkuji moc, že jste dočetli článek až sem, protože byl opravdu dlouhý. Doufám, že se Vám alespoň trochu líbil a třeba jste načerpali i nějakou tu inspiraci.

Chci poděkovat i Psaní je hraní za zprostředkování tohoto online kurzu. Není totiž v mých silách, abych se dostala na ten klasický.

Musím říci, že po absolvování tohoto kurzu mám trochu jiný pohled na písmo celkově. Je to skutečně hraní a zjistila jsem, že můžu psát krásně, jen když se soustředím a píši pomalu.

Určitě mi pište do komentářů Váš názor na moje pokroky, pokud se tomu tak dá říkat a také na krasopsaní obecně.

Krásný zbytek týdne
Marťa



Komentáře

  1. Parádní článek, sama o nějakém kurzu kaligrafie dloouho uvažuji, ale píšu strašně prasácky. :D Ale docela jsi mě inspirovala, asi do toho půjdu! Díky moc.:) <3

    OdpovědětVymazat

Okomentovat