Podzim

Určitě mi dáte za pravdu, že léto už opravdu skončilo. Je to bohužel znát hlavně na vrstvách oblečení, které na sebe musíme dávat, protože venkovní teplota se lehce snížila. Také se mění celkové počasí. Je čím dál tím více sychravo a většina z nás má v takovýchto podmínkách chuť si zalézt pod deku a pít nějaký horký nápoj.

Já nevím jak Vám ostatním, ale mě přijde podzim nejchoulostivější měsíc na lidský organismus.
Zima má také svoje klady a zápory, ale právě díky podzimu, si na nižší teploty můžeme lépe zvyknout. Když přichází jaro, je logicky tepleji. Ano, je to také určitá změna, ale pro mě rozhodně k lepšímu. No a o létu už ani nemluvím. Začínáme se všichni chodit koupat, opalovat, jsou prázdniny a také ještě větší hice. Bohužel z léta do podzimu, je to opravdu velký skok. Jste také stejného názoru?

Neříkám, že podzim úplně nesnáším. To vůbec ne. Každé roční období má své pro a proti. V září a říjnu se listy zbarvují krásnými barvami,v listopadu to opadá, vše se připravuje na již zmíněnou zimu. To mám zase hrozně ráda. Tu škálu barev, kterou matka příroda dokáže vytvořit. Nebo když si na chalupě rozdělám v kamnech, uvařím teplý čaj, koukám se z okna na to sychravo a nasávám teplo ze sálajícího ohně.
Ovšem ta náchylnost na venkovní teploty. O té chci dneska hlavně mluvit. No vlastně psát.





S blížícím se podzimem, Vám chci poskytnout nějaké ty rady, jak se rychle zbavit nachlazení. Myslím si, že v tomto období chřipek rozhodně neubývá ale právě naopak spíše přibývá.
Všichni každoročně zažíváme ty dny, které proprší, my máme mokré boty, bundy a za pár týdnů už chodíme s ucpanými nosy a zavázaným krkem.


Mě osobně docela s úspěchem pomáhá toto :

Kandovaný zázvor

Na bolest v krku užívám kandovaný zázvor. Docela slušně pálí ale je dobré to vydržet. Za několik dnů užívání ani nebudete vědět, že jste měli nějaké problémy.

Koření

Když už jde do tuhého a chřipka se mě drží zuby nehty, uvařím si čaj ze trojího koření. Do hrnečku dám lžičku anýzu, lžičku fenyklu a lžičku kmínu, to zaleji horkou vodou a nechám 10 minut louhovat. Můžu Vám zaručit, že se po jednom hrnku vypotíte lépe, než s paralenem.
Možná si říkáte, že to musí být hrozný driják a že se to nedá pít, ale zkuste to a schválně.

Pitný režim

Důležitý je také pitný režim, v podzimních měsících. Dělejte si klidně do termohrnků, nebo do termosek čaj. Ten Vás krásně zahřeje a v těchto nádobách vydrží teplý. Mnoho lidí, i já, chodí do práce nebo do školy totiž i s nachlazením. Tak si zkuste zlepšit to mučení, alespon tímhle.

Větrání

Velký vliv na uzdravování má také časté větrání. Ano, když je venku chladno, není moc příjemné na sebe otevírat okno, ale bacily musí pryč. Rozhodně není dobré dýchat vzduch plný vlastních bacilů. To se toho nachlazení nikdy nezbavíte. Já to dělám tak, že si průběžně zhruba ( hodně zhruba, budíka si neřídím) každé tři hodinky vyvětrám. Pak je mi sice chladněji, ale vím, že dýchám čerstvou "vůni".





Samozřejmě vím, že docela dost lidí preferuje lipové čaje, čaje s citronem, také heřmánkový čaj nebo šípkový. Je toho opravdu dost a každému pomáhá něco jiného.

Jak jste na tom Vy? Co si vaříte?

Snad se Vám článek alespoň trochu líbil
Hezký zbytek dne

Marťa

Komentáře

  1. No, co se mě týče, tak bojuji hlavně domácí slivovicí. Dokáže hotové zázraky! Hrdlo vám poděkuje, játra nikoliv! Takže jako variantu B doporučuji ten zázvor.

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno možné, hlavně ne žádné bylinky, co jsi mi radila! :D Supr článek!

    OdpovědětVymazat
  3. Mně nejvíc pomáhá česnek, slivovice (samozřejmě s dovolením rodičů a vyhradne pro lékařské účely :D), zázvor a med. V různých kombinacích :D A samozřejmě zábal na krk!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat