Jak se uklidnit?

Ahoj
Dneska s Vámi chci probrat něco, co já sama považuji za nezbytné. Bude se to týkat toho, jak se kterýkoliv člověk může dostávat z problémů, respektive jak si může vyčistit hlavu a dostat z ní všechny starosti, špatné myšlenky, nebo jak se prostě jen duševně uklidnit.

Tohle téma mi přijde docela zajímavé, protože každý má určitě svůj způsob, jak tohle všechno provést. Myslím si, že každý, opravdu úplně každý, nemáme úplně vždycky dobrý den. Občas jsou prostě chvíle, kdy se vůbec nedaří a máme pocit, že nejlepší by bylo zalézt si do postele a všechno zaspat. Chvíli truchlíme, máme tzv "depku" ale pak si většinou řekneme A DOST!! a něčím se snažíme všechny ty děsy co se nám staly, přebít.
Určitě mi dáte za pravdu, že většinou se to týká školních nebo pracovních dnů. Každopádně v tomhle směru jsem na tom asi všichni stejně. Když to přijde, potřebujeme rychle nějaký "lék" nebo "protilátku" že?

Teď ale proč jsem tedy začala tenhle článek psát. Jak si ale pomoci?

Procházka

Mě dost často pomáhá procházka v přírodě. Mám svá oblíbená místa a tam vím, že nebudu vnímat nic jiného než přírodu. Jedním z nich je skalní brána. Vlastně nepravá skalní brána. Jsou to totiž dva obrovské balvany vedle sebe a jsou spojeny jedním dalším, který je přes ně. V jednom je díky vodě vytvořena miska. Do té se vždycky posadím, jako kdybych byla na královském trůně a všechny černé myšlenky zmizí. Ještě do toho ševelí listy okolních stromů, no nádhera...I teď je mi božsky, když si na to vzpomenu.


Psaní

Dalším způsobem jak zmírnit své emoce, nebo jak se uklidnit a eliminovat své špatné myšlenky je psaní. Občas je prostě nejlepší, se ze všeho vypsat. Je fakt, že by šlo, se i vypovídat, ale pokud nechcete sdílet svoji špatnou náladu s někým dalším, je tohle ideální řešení. Papír je pro Vás ten nejlepší kamarád. Nebude Vám totiž říkat, co děláte špatně a podobně. U mě to celkem funguje. Párkrát jsem to vyzkoušela, a musím říci, že mi to opravdu pomohlo. Při psaní jsem přišla i na věci, které jsem dřív neviděla. Ve většině případů, se ty věci týkaly mé osoby a podotýkám, že to nebyly příjemné věci.






Kreslení

Teď přichází čas na věc, kterou jsem objevila poměrně nedávno. Znáte někdo ZENTANGLE?
Jedná se o techniku relaxační tvorby. V tomto "umění" jde o to, spojit relaxaci s kresbou.
Přijde mi to celkem podobné jako MANDALY. Na Zentagle jsou různé návody a publikace na začátek ke koupi i na internetu či v knihkupectvích. Viděla jsem v Praze super knížečku i s folií proto, aby se to člověk naučil. Opravdu nevím, jestli něco takového existuje i na mandaly. Kdyžtak mi nějaké odkazy dávejte do komentářů. Budu moc ráda.




Scénky

Ještě mi také celkem pomáhají vtipná videa, nebo prostě jen legrační scénky. V těch pro mě naprosto dominují Jiřina Bohdalová s Vladimírem Dvořákem, Josef Alois Náhlovský s Josefem Mladým, nebo Oldřich Kaiser s Jiřím Lábusem. Tihle všichni jsou jistota. Když mám špatnou náladu, splín, nebo mi prostě jen vůbec není do smíchu, pustím si jednu z vyjmenovaných dvojic a můžu se potrhat. Je tedy fakt, že si různých scének občas musím pustit více, ale stejně to funguje.



Hobby

Je docela možné, že také spoustu z Vás rozveselí koníček. Nemyslím tím zvíře, nýbrž to, co Vás naplňuje, to co Vás baví. Uvedu příklad na sobě: Docela s přehledem se uklidním psaním pohledů. Přijdu na jiné myšlenky, soustředím se úplně na něco jiného. Popřípadě si ty pohledy jen prohlížím. Samozřejmě myslím ty, co mi přišly.
Někdo může jít na zahrádku, jiný jezdit na kole a tak podobně.





Samozřejmě práce také uklidňuje...Dělání, dělání, všechny smutky zahání...To všichni známe. A ono to tak opravdu je.

Nechci tady mluvit o uklidňování se alkoholem, drogami a podobných látkách. Řekla bych, že to je hodně špatné.

Myslím si, že každý si volíme jinou cestu ke smíchu, nebo alespoň k veselejší náladě. Každopádně je čas od času i dobré něco takového udělat sám od sebe, bez nějakých chmur. Říká se, že smích prodlužuje život. Tak pojďme do toho!!

Doufám, že se Vám článek líbil. Myslím si, že jsem se snad i někomu trefila do způsobu, kterým se uklidňujete nebo rozveselujete. A pokud ne, pište mi do komentářů Vaše techniky.
Moc ráda se přiučím.

Hezký zbytek dne

Marťa

Komentáře

  1. Je to pěkný článek. To já, když jsem z něčeho opravdu hodně roztřesená, tak mi pomůže poslech hudby. Má to dvě fáze. Nejdříve vyhledám písně, které svým textem, melodií či způsobem zpěvu kopíruje aktuální blbou náladu. Člověk si přitom pak může poplakat nebo vyvztekat se, či cokoliv jiného, co potřebuje. Záleží na druhu špatné nálady. Až pak bude mít pocit, že se emocionálně vyprázdnil, že už nad ním šok z prožité situace nemá takový vliv, může si pouštět něco veselého a konstruktivního.

    OdpovědětVymazat
  2. Já když se chci uklidnit tak sázím na aromaterapii, bylinky a čaje, které mě vždy uklidní, nebo si čtu knihy od Dona Miguela Ruize mladšího, ty mi skvěle pomáhají! :)

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Jo to je fakt, že hudba taky pomáhá, na tu jsem úplně zapomněla, ale moc to jako "terapii" nepoužívám

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Super rada :) Díky za nový "způsob"

    OdpovědětVymazat
  5. Na podobné téma už jsem viděla pár článků a videí, ale rada se scénkami je originální, to snad vidím poprvé. Hned se mi vybavil Miroslav Donutil a Chroustalovy klíče. Procházku jsem zkoušela včera a moc to nepomáhalo, dokud jsem si do uší nepustila metal :D

    OdpovědětVymazat
  6. Trápí mě úzkosti a vždy mi pomůže hudba a nebo nějaký hezký film, takže asi to hobby :) inspirativní článek :)

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Fakt? Tak to jsem ráda. Já si říkala, že to musí používat určitě víc lidí. Je fakt, že to psalo i natáčelo dost lidí, ale napadlo mě to napsat po svém. :)

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Děkuju za milý komentář :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já se uklidňuju hlavně fyzickou prací. Buď úklidem nebo nějakým DIY projektem, to já mám nejradši. Jinak super rady! x

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: To je taky dobrý nápad :) Děkuju za komentář. Na blog kouknu :)

    OdpovědětVymazat
  11. Je to hezká motivace. Mně, když je psychicky zle, (a to že mi je poslední dobou furt.) jdu si zaběhat, nebo projet na prkně nebo cokoliv, co mě fyzicky unaví a já nemám čas myslet na nějaké zasrané řezání.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat