Pražská muzejní noc

Ahoj lidi, dneska se s Vámi chci podělit o zážitky z jedné výborné akce, na které jsem byla minulý víkend. Jak už jste si jistě přečetli v názvu článku, jedná se o pražskou muzejní noc. Letos jsem se jí zúčastnila už podruhé. Přijde mi opravdu skvělé, že alespoň jednou ročně je umožněn přístup do různých muzeí v Praze.



Akce se pořádá už několik let na začátku nebo zhruba v polovině června. Já osobně jsem o téhle akci vůbec nevěděla, což mě opravdu hodně mrzí, protože je to prostě super.

Zúčastnit se pražské muzejní noci nebyl zpočátku vlastně ani můj nápad. Už docela dlouho předtím jsme si s kamarádkou říkaly, že by bylo hrozně fajn strávit spolu víkend v Praze. Vzhledem k tomu, že tam už několik let žije, napadlo jí mě pozvat k sobě do bytu. Abychom měly nějaký program a neseděly jen doma, přivítaly jsme možnost navštívit pár muzeí. Už se z toho stala trochu tradice, za což jsem nesmírně ráda.

Minulé léto se nám ale podařilo na akci zapomenout a tak mohu přiblížit pouze roky 2015 a 2017. V roce 2016 jsem kamarádku také navštívila, ale bylo to až na podzim.

Ale teď už dost omáčky okolo a jde se na ta MUZEA.


Letos tedy druhá červnová sobota patřila v Praze muzeím a galeriím. Tato akce nabídla 49 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v 79 objektech, zajímavý program a jedinečnou atmosféru.
Dopravu mezi jednotlivými objekty opět zajišťoval Dopravní podnik hlavního města Prahy prostřednictvím 10 speciálních muzejních autobusových linek.

Vstup do všech objektů byl zdarma, s výjimkou NKP Vyšehrad, kde se platilo symbolické vstupné 1 Kč.
Informační stany byly pro návštěvníky akce připraveny na tradičních místech a to před Historickou budovou Národního muzea a na náměstí Jana Palacha. Pracovníci informačních stanů ochotně poradili s výběrem muzeí, doprovodným programem a dopravou k objektům. K dispozici byly také mapy dopravy s přehledem zapojených muzeí.
Pražskou muzejní noc najdete také na sociálních sítích.

Nyní Vám přiblížím náš program

Rok 2015
To byl tedy rok, kdy jsem se této akce zúčastnila poprvé. Celkem dlouho jsem přemýšlela, jaké muzeum bych chtěla vidět. Nakonec jsme se shodly na Národním Technickém Muzeu. Je to největší česká instituce specializovaná na muzejní sbírky technického charakteru. V současnosti představuje své sbírky ve 14 expozicích a v množství krátkodobých výstav v budově na Letné a v pobočce v Plasích Opravdu je tam toho k vidění moc. Stála se tam u vstupu hrozně dlouhá fronta tenkrát. Čekaly jsme minimálně hodinu a půl, než jsme se dostaly vůbec dovnitř. Musím říci, že to stálo za to.

Bohužel už nám nezbývalo moc času na další, ale přeci jen jsme se ještě vypravily do skleníku Fata Morgana. Ten je součástí Botanické zahrady hl. města Prahy, který se nachází mimo areál venkovních expozic na prosluněném jižním svahu trojské stráně. Jedná se o expoziční plochu o rozloze cca 1750 metrů čtverečních, která svým řešením činí z Faty Morgany evropský unikát.
Pamatuji si, že jsem tam byla ještě se základní školou na výletě. To už bylo dávno, a tak jsem byla zvědavá na to, co uvidím. Jelikož byla noc, většina květin nekvetla, ale stejně to byl úžasný zážitek.

Rok 2017
Tentokrát jsme si rozvrhly lépe čas a vyrazily přesně na dobu vypuknutí akce. Naplánovaly jsme si mineralogické muzeum, které se nachází uvnitř Karlovy univerzity. Tam jsem byla úplně unešená. Minerály jsou něco pro mé oči. Byla zde k vidění sbírka založená v 19. století shromažďující materiál pro výzkum. Vystavená část, v současné době čítá přes 22 000 vzorků a slouží ke vzdělávání i široké veřejnosti.

Dále jsme se šly podívat do botanické zahrady tamtéž. Bylo tam docela dost lidí a tak probíhaly mačkanice, ale moc se mi tam líbilo. Zahrada je obrovská. Má rozlohu 3,5 ha. Ve sklenících je stálá expozice tropů a subtropů. Ve venkovní expozici je unikátní exemplář jinanu dvoulaločného, starého 130 let.


Posledním místem, které jsme navštívily, bylo poštovní muzeum. Tam jsem nemohla chybět, coby pošťačka. Každý návštěvník dostal pohlednici připravenou k muzejní noci, k dispozici bylo také speciální razítko. V muzeu šlo zakoupit poštovní známky a pohlednici vhodit do poštovní schránky před budovou. Tady jsem byla trošku zklamaná, protože mě nenapadlo, že tam budou pouze známky. Každopádně jsem byla moc ráda, že jsem se tam podívala. Koupila jsem si i turistickou známku.


Byl to celkové moc pěkný večer.
Všechny objekty, které jsem navštívila Vám vřele doporučuji!

Doufám, že se Vám článek líbil, pište do komentářů, jestli jste na nějaké muzejní noci byli a co Vás potěšilo, nebo naopak zklamalo.

Hezký zbytek dne

Marťa

Komentáře