VŠ X VOŠ

Jak mám napsáno ve svém profilu, studuji vyšší odbornou školu. Je pravda, že jsem se pokoušela i o vysokou školu, ale tam jsem pohořela na předmětech jako je matematika a chemie. Znovu se mi do toho jít nechtělo, protože jsem si říkala, že tyhle dva předměty tam budou znovu a já nejsem schopná se připravit na zkoušku tak, abych byla úspěšná. Zvolila jsem tedy alternativu jít na VOŠku a mít alespoň něco.

Pročítala jsem si na internetu jak se k tomu kdo staví. Každý má jiný názor. Někdo říká, že je to k ničemu, jiní zase tvrdí, že se titul DiS. hodí.
Od svých známých jsem slyšela, že si zaměstnavatelé mnohdy vybírají své lidi s tímto titulem. Hodně dlouho jsem nad výběrem další školy přemýšlela. Bylo mi řečeno, že na VOŠ si za titul prostě zaplatím, a že je pro hloupé lidi, co na VŠ nemají.

Vzhledem k tomu, že jsem si vyzkoušela obojí, můžu srovnávat.

Byla jsem na přírodovědecké fakultě a nyní studuji VOŠ a SZeŠ

Přijde mi, že nároky jsou velice podobné, hlavně co se týče docházky. V tomhle směru bych řekla, že je VOŠ možná i o trochu náročnější. Na VŠ si nás zapisovali jen na cvičeních. Tady si docházku dělají snad všichni.

Co se týče učiva, mnohem víc, mě to baví zde. Jelikož mě baví příroda a ekologie, došla jsem k názoru, že to co nás učili na VŠ nikde neuplatním. Myslím si, že opravdu nikde nepoužiji vzorečky na počítání populace ptáků. Ano, je to důležité, ale jen pokud budete v nějakém výzkumném ústavu. A tomu se opravdu věnovat nechci. Dále náročná matematika a chemie. Kdybych měla všechno vypisovat, tak jsme tu ještě zítra.

Nejhorší pro mě asi byl rozvrh. To byla jedna velká šílenost. V pondělí škola do půl sedmé. Ve středu ob týden jen dopoledne nebo odpoledne. Mezi přednáškami 3-4 hodiny volna. Ano mohla jsem si to sestavit lépe, ale když člověk se systémem neumí, je to těžké. Když jsem se ptala kamarádů, bylo mi řečeno že se sami sestavují rozvrh až další rok, nebo semestr.

Ano já vím, že studium na VŠ není žádný med, a že jsem s tím měla asi počítat, ale něco mi přišlo opravdu až moc přehnané. Nevím proč, ale myslela jsem si, že střední škola byla tak nějak poslední, kde se učíme věci, které nebudeme vůbec potřebovat, nebo spíše to, co nás nebaví a možná k tomu oboru ani nepatří. Bohužel to bylo i na VŠ.

Každopádně ani na VOŠ nic není zadarmo, také musíme makat. Dost lidí z naší třídy už studium ukončilo.

Možná jsou moje pocity takové kvůli tomu, že jsem na to neměla, ale pokud tohle úspěšně dokončím, mám v plánu to zkusit znovu, ale ne na stejné fakultě jako předtím. Možná to bylo právě tím, že tato fakulta je prostě těžká.

Na téhle škole jsem spokojená, baví mě všechno. Něco mi jde tedy méně, jiné více, ale hlavní je to, že mě to baví. Opravdu jsem ráda za svůj výběr.

Zajímal by mě Váš názor na VOŠ a na VŠ

Hezký zbytek dne

Marťa

Komentáře

  1. Já s tebou souhlasím. Rok jsem studovala na VŠ, pak jsem šla na VOŠ (obor zdravotní laborant). Jsem v posledním ročníku a zatímco mí vrstevníci, co tento obor studují jako Bc, mají problém sehnat práci, o mě se laborky v podstatě přetahují. Každý mi nabízí víc, někdo mi nabízí víc dovolené, někdo mi chce platit atestaci... Hlavně když nastoupím k nim. Můžu si fakt vybírat a diktovat podmínky. Co vím tak Bc. moc nechtějí, takže ano, v mém oboru zřejmě platí, že DiS. je na tom líp :). Ale VOŠ mi přijde tedy mnohem těžší, než VŠ. I nároky na studium, předměty a úspěšnost, stejně tak celkově systém a rozvrh. Některé dny jsem měla školu od sedmi do šesti, jindy většinou od osmi do pěti. A žádný den jsem neměla volný. Nechci nikoho urazit, ale v určitých oborech mi připadá VŠ pro primitivní blbce, co sami nepřemýšlejí, ale drží pusu a papuškují to, co jim říkají učitelé. Z VŠ jsem osobně odešla proto, že to pro mě bylo šíleně jednoduché, takže mě to nebavilo. Já potřebuji složité věci, co zaměstnají mou mysl, aby mě to fakt bavilo. Tu VŠ jsem studovala VUT obor chemie a technologie potravin. Myslela jsem, že to bude zábava a slyšela jsem hlavně, že je VUT náročnější. No, tak větší nudnost a jednoduchost jsem si asi tenkrát fakt vybrat nemohla :/. Rozhodně té VOŠ nelituju. Letos končím a při práci chci nastoupit ještě na VŠ na dějiny umění, ale to chci jen pro svůj osobní zájem :).

    OdpovědětVymazat
  2. Mě právě spousta lidí říkalo, že jsou různé podniky kde chtějí DiS, ale zase jsem se setkala právě i s tím, že mi to bude k ničemu a že za to akorát zaplatím, že si ten titul koupím.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: U některých oborů to k ničemu opravdu je, ale v případě tvého oboru nemusíš mít strach :). Určitě není pravda, že by ti to nebylo k ničemu, tedy pokud nechceš dělat ve výzkumu, což jsi sama napsala, že nechceš.

    OdpovědětVymazat
  4. Nám profesoři na VOŠ říkali, že jediný rozdíl mezi VOŠ a VŠ je název titulu. Jinak je vše úplně stejné. Takže já si nepřipadám hloupější jen, že jsem byla na VOŠ a ne na VŠ.

    OdpovědětVymazat
  5. Já si právě říkám, že by to mohlo být dobré :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já naopak až na VŠ zjišťuji, k čemu všechny ty věci, které jsem se učil na střední jsou. A najednou do sebe vše zapadá a dává smysl, v krásném předmětu zvaném Ekonometrie.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Já jsem třeba na VŠ vůbec nečerpala ze střední, maximálně u té matiky a chemie, ale jinak ne ( PS stejně mi to bylo k ničemu :D )

    OdpovědětVymazat

Okomentovat