Jak dnešní děti tráví volný čas

V pátek jsme si udělaly s kamarádkou výlet, abychom si popovídaly. V průběhu debaty jedna z nás nadhodila téma "naše dětství", a právě to, mě inspirovalo k napsání tohohle článku.

Nejprve bych zhodnotila moje dětství, a všechny radovánky s ním spojené. Když jsem byla malá éra počítačových her, nebyla ještě tolik rozběhlá. Počítač ještě neměli ani zdaleka všichni, protože nebyl tolik dostupný. S kamarády, mými vrstevníky chcete-li, jsme se proto zabavovali jinak. Většinu našeho času jsme trávili venku ( dost často jsme se scházeli za panelákem na hřišti).

Na plácku, který já nazývám všeobecně hřiště, toho bylo mnoho. Například tam roste strom, který jsme si pojmenovali Raketa. Pro vysvětlení toho názvu, Vám chci říci, že to byl strom, který měl mnoho větví, na kterých se dalo sedět, a hlavně byly nízko. Dále je tam bříza, na kterou jsme lezli, a věčně dostali vynadáno, a jakási malá budova, která byla hodněkrát terčem našich " výtržností".

V ten pátek jsme se zamyslely a došlo nám, že dnes už na tomto plácku vůbec nikoho nevidíme. Ano, jsou tam samozřejmě malé děti, které si hrají na písku, nebo se houpají na houpačkách, ale ty tam mají své rodiče. Větší děti ve věku 10-15 let, tam už sotva potkáte. Já tedy nevím jak Vy, ale já na hřiště s kamarády chodila v tomhle věku.

Dnešní mládež totiž sedí jen u počítačů a tabletů. Jinou zábavu si už nedokáží představit. Evidentně frčí elektronika, a už se to asi nezmění. Vetšina dětí hraje jen samé hry a nic jiného neřeší. Myslím si, že i ve škole.

Ještě za mě, to tak nebylo. Docela mě tohle všechno udivuje, jen o pár let mladší lidi, se nedokáží jinak zabavit, než si sednout k počítači, či tabletu.

Už 5 leté dítě si dneska samo zapne pohádku na tabletu. My jsme takovéhle " možnosti" neměly. Slovo možnosti jsem dala do uvozovek schválně, protože nevím, jestli to opravdu možnosti jsou.

Ty generace po nás, totiž nepoznají, co to je mít nějakou partu, s někým se scházet venku na čerstvém vzduchu a vyvádět všelijaké lotroviny.


Co si o tom myslíte Vy?

Pěkný zbytek dne

Marťa

Komentáře

  1. to bude asi tym ze pocitace a tablety su omnoho zabavnejsie ako sa v 15tich spustat na smykalke do pieskoviska.

    OdpovědětVymazat
  2. Horší je, že oni do těch kroužků moc nechodí...seděj vyloženě doma u počítače...Já samozřejmě neříkám, že všichni...ale většina ano

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím, že to nejde házet všechny do jednoho pytle. Setkala jsem se s dětma, co už v 5ti letech umí všechno na tabletu a nedají bez něj ani ránu, ale upřímně - to je chyba rodičů, pokud nechají děcku celý den tablet a neberou ho ani na hřiště apod (protože v tomhle věku tam asi těžko půjde samo..). Co se týče starších dětí, je pravda, že mi taky přijde, že dospívají mnohem dřív a mnohem víc se zajímají o věci, které mě zajímaly skoro až na střední. Ale je spoustu dětí, co si rádo hraje venku a mají svoji partu. Třeba skaut je v tomhle skvělý, já chodila do skautu a měla jsem kamarády z ulice i mimo něj, ale min. v tom skautu se hraje spoustu her a chodí do přírody. Myslím, že i ti rodiče musí děti vést k přírodě a hraní si.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat